2.7.2018. 10:15
0
Ljevičar Lopez Obrador pobjednik meksičkih predsjedničkih izbora
Andres Manuel Lopez Obrador uvjerljivo je pobjedio na meksičkim predsjedničkim izborima u nedjelju, pokazale su izlazne ankete, otvarajući put za najjaču ljevičarsku vladu u više decenija u vrijeme napetih odnosa te centralnoameričke zemlje s Trumpovom administracijom.

Obećavajući da će iskorijeniti krupciju i ugušiti narko kartele manje borbenim pristupom, 64-godišnji bivši gradonačelnik Mexico Cityja stvorio je velika očekivanja, i pored činjenice da će njegove napore na smanjenju siromaštva pomno pratiti nervozni ulagači.

Vlada Lopeza Obradora mogla bi stvoriti povoljnije okruženje za strana ulaganja i manje bi udovoljavala američkim zahtjevima, ali je vrijednost meksičkog pezosa porasla za više od jedan posto nakon što su njegovi suparnici priznali poraz po okončanju prebrojavanja glasačkih listića. 

Četiri izlazne ankete pokazale su da Lopez Obrador vodi s više od 20 posto glasova nad svojim konkurentima i da je osvojio između 46,8 i 59 posto glasova.

Zvanični rezultati "brzog prebrojavanja" glasova očekuju se oko ponoći po lokalnom vremenu, prenosi Reuters.

(FENA / Lejla Trle) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.