18.7.2018. 21:45
0
Erdogan tužio lidera opozicije zbog karikature objavljene na Twitteru
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan podnio je danas tužbu protiv lidera opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemala Kilicdaroglua i još 72 poslanika te stranke zbog karikature koju su objavili na Twitteru.

Vrhovni državni tužilac u Ankari saopštio je da je protiv Kilicdaroglua pokrenuta istraga i da može biti optužen za uvredu predsjednika.

Na karikaturi pod naslovom "Carstvo Tayyipa" (aluzija na životinjsko carstvo) predstavljeno je više životinja sa Erdoganovim likom.

Na sastanku CHP ove sedmice, Kilicdaroglu je najavio da će objaviti tu karikaturu i pozvao poslanike iz njegove partije da urade isto, u znak podrške studentima Bliskoistočnog tehničkog univerziteta u Ankari, koji su karikaturu na plakatu pronijeli tokom diplomske ceremonije 6. jula. Tada je zbog karikature privedeno više studenata.




"Pogledajte gdje smo sada poslije 13 godina. Pogledajte koliko smo otišli unazad u demokratiji. Danas molim sve kolege, danas ću na Twitteru objaviti ovu karikaturu. Neka je objave i sve moje kolege poslanici", rekao je Kilicdaroglu, javljaju turski mediji.

Karikatura je prvi put objavljena u satiričom časopisu "Penguen" 2006. godine. Erdogan je tužio časopis, ali je sud donio oslobađajuću presudu, pozivajući se na pravo slobode govora. 

Za uvredu predsjednika u Turskoj predvidjena je zatvorska kazna do četiri godine, prenosi N1.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.