19.7.2018. 11:28
0
PLO: Izrael zakonom o nacionalnoj državi legalizira apartheid
Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) u četvrtak je osudila usvajanje "zakona o jevrejskoj državi" u izraelskom parlamentu, Knessetu.

Članica izvršnog komiteta PLO Hanan Ashrawi navodi u saopćenju da zakon o jevrejskoj državi "daje dozvolu za apartheid, diskriminaciju, etničko čišćenje  i sektaštvo na račun palestinskog naroda. Takav rasistički i pun predrasuda zakona nelegalan je po svim standardima međunarodnog prava, demokratije, humanosti, pravde, tolerancije i inkluzije".

- Još jednom je desničarska vladajuća koalicija pokazala svoj istinski karakter demonstrirajući da se oslanja na održavanje zvanične politike etničke čistoće i supremacije, dajući izvornim palestinskim građanima drugorazredni status - izjavila je Ashrawi.

Ona je pozvala sve članice međunarodne zajednice i ljude sa savješću da "dovedu u pitanje takav zakon i politiku flagrantne diskriminacije, te da prinude Izrael da se povinuje normama i standardima civiliziranog ponašanja".

- Uprkos svim izraelskim naporima na brisanju naših prava i identiteta, odlučnost i ustrajnost palestinskog naroda da očuva svoju slobodu i istorijsku validaciju će prevladati - istaknula je Ashrawi, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(Fena/Alen Avdić)

IzraelPLO
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.