20.7.2018. 15:45
0
Abbas: Jerusalem je vječna prijestonica Palestine
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas potvrdio je - u reakciji na tek usvojeni zakon o nacionalnoj jevrejskoj državi usvojen u izraelskom Knessetu - da će grad Jerusalem biti trajna prijestonica države Palestine i da mir i sigurnost neće biti ugroženi dok grad ostane takav.

Ured predsjednika navodi u saopćenju da novi zakon "neće promjeniti istorijsku situaciju Jerusalema kao prijestonice okupirane države Palestine, i neće obeshrabriti naš narod od njegove legitimne borbe protiv okupacije i na uspostavi nezavisne države". 

- Taj zakon jedna je od formi urote protiv našeg narativa i našeg nacionalnog cilja, posebno Jerusalema sa svojim svetinjama - navodi Abbas zu izjavi.

Predsjednik je pozvao međunarodnu zajednicu da intervenira i preuzme svoje odgovornosti kako bi spriječila usvajanje tih rasističkih zakona i da izvrši pritisak na Izrael da ispuni svoje obaveze provođenja njenih rezolucija.

Abbas je također potvrdio pravo palestinskog naroda na povratak na svoju zemlju i sveto i nepoljuljano pravo na povratak palestinskih izbjeglica njihovim domovima garantirano međunarodnim pravom i utkano u rezoluciju 194 Ujedinjenih nacija, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.