31.7.2018. 14:15
0
Pripreme za susret porodica odvojenih međukorjeskom granicom
Visoki južnokorejski zvaničnik u srijedu će posjetiti Sjevernu Koreju kako bi provjerio trenutne pripreme za spajanje korejskih porodica razdvojenih međukorejskom granicom, saopćilo je u utorak ministarstvo za ujedinjenje u Seulu.

Zamjenik ministra za ujedinjenje Chun Hae-sung u srijedu će obići turističku atrakciju Mount Kumgang na istočnoj obali Sjeverne Koreje kako bi nadgledao radove na održavanju atrakcije, mjesta spajanja razdvojenih porodica. 

Seoul i Pyongyang usuglasili su se oko spajanja korejskih porodica, razdvojenih od Korejskog rata iz perioda 1950-53. godine okončanog primirjem na  Mount Kumgangu.

Pedesetak radnika i tehničara iz Južne Koreje rade na održavanju od 9. jula kako bi izvršili pripreme za ceremoniju spajanja porodica, prvu od oktobra 2015.

Spajanje porodica bit će dio Deklaracije iz Panmunjoma, koju su južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un potpisali tokom njihovog prvog samita 27. aprila u pograničnom selu Panmunjom.

Moon i Kim usuglasili su se da se humanitarni skup susreta razdvojenih porodica  održi 15. augusta, na dan 73. godišnjice oslobađanja Korejskog poluotoka od japanske kolonizacije.

Dvije Koreje usuglasile su se da omoguće da 100 razdvojenih porodica sa svake strane učestvuju u ceremoniji spajanja. Lista učesnika bit će finalizrana u subotu.

Dok traju pripreme za  skup razdvojenih porodica, istovremeno se održava i sastanak na generalskom nivou.

General major Kim Do-gyun, zvaničnik južnokorejskog ministarstva odbrane nadležan za međukorejska vojna pitanja i general pukovnikom An Ik-sanom iz Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK) sastali su se danas u pograničnom selu Panmunjom kako bi raspravljali o mjerama ublažavanja napetosti u pograničnim regijama, prenosi Xinhua.

(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.