10.8.2018. 9:45
0
Hamas i Izrael dogovorili primirje za Pojas Gaze
Vojno krilo Hamasa dogovorilo je u četvrtak primirje s Izraelom radi zaustavljanja eskalacije sukoba u Pojasu Gaze, a prekid vatre počet će od ponoći, rekao je izvor Hamasa za Xinhuu.

Izraelski dužnosnici za sada o tome nisu ništa rekli.

Izraelski avioni pogodili su više od 150 ciljeva u Gazi u noći sa srijede na četvrtak i tokom jučerašnjeg dana,  ubivši trudnicu i jednog pripadnika Hamasa. S palestinske strane Hamas je  ispalio prema južnom Izraelu više od 100 raketa, ozlijedivši preko 20 Izraelaca.

Sporazumu o primirju su posredovali Egipat i posebni koordinator UN-a za mirovni proces na Bliskom istoku Nickolay Mladenov.

"Egipat i koordinator  UN-a su posredovali, a uslov je da izraelska strana treba da poštuje sporazum", izjavio je izvor Hamasa pod uslovom anonimnosti.

"Palestinski otpor ima pravo reagirati na bilo koju izraelsku povredu primirja", dodao je isti izvor.

U međuvremenu, izvor iz koalicija oružanih palestinskih grupa u Gazi, izjavio je kako je sporazum stupio na snagu u ponoć, prenosi Xinhua.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.