14.8.2018. 9:52
0
Hiljade Jemenaca na sahrani djece ubijene u zračnom napadu koalicije
Hiljade Jemenaca došle su izraziti svoju ogorčenost izvikujući slogane protiv Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država na ukopu djece ubijene u četvrtak u zračnom napadu koji pripisuju vojnoj koaliciji na čelu s Rijadom.
Sahrana je obavljena  u gradu Saadi, uporištu pobunjenih Huta, na sjeveru Jemena. Kovčezi sa zelenim prekrivačima i fotografijama djece- žrtava bili su poredani na zemlji dok se molilo za ubijene.

Na sahrani su bila i djeca u svijetlosmeđim školskim uniformama, izvijestio je fotograf , saradnik AFP-a.

Najmanje je 29 djece mlađe od 15 godina ubijeno u četvrtak u zračnom napadu na njihov autobus na tržnici u Dahyanu, u pokrajini Saadi, koju posjećuje velik broj ljudi, objavio je Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC).

 Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres o tome zatražio hitnu i nezavisnu istragu.

Henrietta Fore, izvršna direktorica Međunarodnog fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF), izjavila je kako "užasni" napad na autobus koji je prevozio djecu "označava najnižu tačku u ovom krvavom ratu".

Jemenska militantna grupa Huti prihvatila je poziv Ujedinjenih nacija (UN) o nezavisnoj istrazi  zračnog udara koji je izvršila koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, izvijestio je Reuters dan nakon zračnog udara.

(Fena/Alen Avdić)
NapadJemen
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.