14.8.2018. 15:10
0
Vandali u Švedskoj zapalili desetke automobila
Maskirani mladi ljudi zapalili su desetke automobila tokom noći u Švedskoj i gađali su kamenicama policajce, izazivajući burnu reakciju švedskog premijera koji je osudio "ekstremno organiziranu" noć vandalizma.

Policijski portparol Hans Lippens izjavio je u utorak kako početni izvještaji ukazuju da je osamdesetak automobila zapaljeno tokom noći, uglavnom u drugom po veličini švedskom gradu Goteborgu i u obližnjem industrijskom gradu Trollhattanu.

O požarima manjeg obima također je javljeno u Malmou, trećem po veličini švedskom gradu.

U Trollhattanu, sjeveroistočno od  Goteborga, gdje je zapaljeno najmanje šest automobila, policajci su također gađani kamenicama a ulice su blokirane. Goteborg je 400 kilometara jugozapadno od Stockholma.

Lippens je kazao da zbog činjenice što su požari izbili u kratkom vremenskom periodu " ne možemo isključiti pretpostavku da postoji veza između njih".

Fotografije koje je objavio švedski tabloid Aftonbladet prikazuju muškarce u crnim kapuljačama kako podmeću vatru u automobilima na parkingu u blizini  Goteborga.

Švedska novinska agencija TT javila je da su svjedoci ugledali "maskirane mladiće" kako bježe. Nije bilo hapšenja.

Lippens je kazao da je nekoliko mladića koje su policajci ugledali na mjestima incidenata identidfikovano.

- Razgovarali smo s njima, ali ne možemo zaključiti da su oni podmetali vatru. Također smo razgovarali s njihovim roditeljima - izjavio je on lokalnim medijima, ali nije mogao pružiti više detalja.

Švedski premijer Stefan Lofven žestoko je kritikovao počinioce incidenata, pitajući ih: "Šta to, kog vraga, radite?"

U intervjuu za Švedski radio, on je kazao da je "uistinu poludio" i da "društvo mora reagovati na oštar način". Dodao je kako izgleda da je podmetanje vatri bilo "ekstremno organizirano".

- Vi nanosite štetu stambenim kvartovima i uništavate vlastite kvartove - poručio je Lofven vandalima.

- Ostao sam bez teksta. To je užasno, destruktivno je i to je čisto zlo - izjavio je Jonas Ransgaard, član gradskog vijeća Goteborga za lokalne dnevne novine Goteborgs-Posten, prenosi Associated Press.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.