18.8.2018. 18:20
0
Putin na svadbi austrijske ministarke, opozicija bijesna
Prije nego što večeras stigne na sastanak sa Aneglom Merkel, Vladimir Putin c´e prisustvovati vjenčanju austrijske ministarke spoljnih poslova Karin Kneissl. Razlog da opozicija u Austriji i Ukrajina oštro protestuju.

Austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Kneissl (53) se danas udaje što sigurno ne bi bilo toliko medijski propraćeno da Austrija trentuno ne predsjedava EU i da joj na svadbu ne dolazi i predsjednik Rusije Vladimir Putin. Kneissl poznaje Putina samo nekoliko mjeseci, ali ga je ipak pozvala na svadbu i on se odazvao. Prijema rečima Kremlja, ruski predsjednik je sa zadovoljstvom je prihvatio poziv Kneissl da prisustvuje njenom vjenčanju.

Kako mediji prenose, Putin ne dolazi sam nego dovodi i desetočlani hor Donskih kozaka, čiji će nastup biti njegov svadbeni poklon. Kneissl će na ceremoniji vjenčanja u jednoj vinariji u Štajerskoj sklopiti brak sa svojim dugogdišnjim partnerom, preduzetnikom Wolfgangom Meilingerom. Svadbi će prisustvovati oko 100 gostiju, uključujući konzervativnog kancelara Austrije Sebastiana Kurza i desnokonzervativnog vice-kancelara Heinz-Christiana Strachea.

Kneissl je prvobitno dolazak Putina opisala kao „privatni događaj", ali je to od tada unaprijeđeno u „radnu posjetu". Kneissl, inače politički nezavisna, na funkciju je došla zahvaljujući podršci Slobodarske stranke Austrije (FPÖ). Ta stranka održava bliske odnose sa Putinovom strankom Jedinstvena Rusija: Stranke su sklopile sporazum i žele da sarađuju u ekonomskim, trgovinskim ili investicionim oblastima i edukuju mlade u duhu patriotizma i uživanja u radu.

Austrijska ministarka inostranih poslova je izjavila da Putinova posjeta nema uticaja na poziciju Austrije u spoljnoj politici. Putin je uvijek njegovao dobre odnose sa Austrijom, pa je tako 2001. sa kancelarom Wolfgangom Schisselom bio na za skijanju, a viđen je i kako miluje Lipicanere.

Opozicioni političari Austrije su kritkovali svoju ministarku spoljnih poslova zbog toga što je pozvala Putina na svadbu i okarakterisali to kao provokaciju.

„Kako će to austrijsko predsjedavanje Evropskom unijom da ispuni svoja obećanja o izgradnji mostova između EU i Rusije i bude iskren posrednik, kada su ministarka inostranih poslova i kancelar Austrije očigledno na jednoj strani?", rekao je poslanik Andreas Schieder iz opozicionih Socijaldemokrata, prenosi N1.

Evelyn Regner, takođe socijaldemokratkinja i članica Evropskog parlamenta, izjavila je da poziv Putinu partnerima iz EU pruža „sramnu sliku" Austrije i da je to „provokacija evropskih razmjera". Zeleni su pozvali na ostavku Kneissl, rekavši da je „Vladimir Putin je najagresivniji neprijatelj EU po pitanjima spoljne politike".

Lejla Trle

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.