3.9.2018. 12:00
0
Brazil: Vatrena stihija progutala muzej star 200 godina
Ogroman požar zahvatio je brazilski nacionalni muzej, star 200 godina, u Rio de Janeiru u nedjelju naveče, prenosi Reuters.

Veliki broj vatrogasaca pokušava obuzdati vatru kako bi spasili barem dio od 20 miliona predmeta koji se nalaze u muzeju.

Uništavanje zgrade, koja je nekada bila carska palača, predstavlja "neprocjenjivi gubitak za Brazil", rekao je predsjednik Michel Temer u saopćenju.

- Dvije stotine godina rada, istraživanja i znanja su izgubljeni – dodao je.

Još uvijek nije poznato kolika je šteta niti uzrok požara.

Muzej je osnovan 1818. godine. U njemu se nalazi nekoliko značajnih zbirki, uključujući egipatske artefakte i najstariji ljudski fosil pronađen u Brazilu.

Zamjenik direktora ove institucije je rekao da su razne vlade godinama zanemarivale muzej.

- Mi nikad nismo dobili ništa od savezne vlade - rekao je Luiz Duarte.

- Nedavno smo finalizirali sporazum sa (državnom bankom za razvoj) BNDES-om za ogromnu investiciju, kako bismo konačno obnovili palatu i, ironično, planirali smo instalirati novi sistem protivpožarne zaštite – dodao je.

Iz BNDES-a su u junu objavili da će uložiti 5,35 miliona dolara kako bi "obnovili historijsku građevinu" te kako bi "garantovali veću sigurnost kolekcija".


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.