17.9.2018. 11:22
0
Stoltenberg zaprijetio Rusima: NATO će odgovoriti u slučaju cyber napada Rusije!
Sjevernoatlantski svez (NATO) može da iskoristi Član 5 Povelje u slučaju ruskog cybernapada, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Odgovarajući na pitanje da li bi u slučaju cyber napada Rusije na NATO mogao da bude primijenjen Član 5, Stoltenberg je objasnio: "Ne automatski. To zavisi od karaktera cyber napada".

- Međutim, važno je da smo jasno rekli da namjeravamo da iskoristimo Član 5 ako bude bilo potrebno i da jačamo svoju cyber sigurnost - dodao je on.

Generalni sekretar je naglasio da NATO nikad neće tačno saopćiti uslove pri kojima će iskoristiti Član 5.

- Smatram da ne treba da dajemo tu prednost nijednom potencijalnom protivniku - naveo je on.

Stoltenberg je dodao da tokom misija i operacija NATO-a mogu da se koriste cyber sredstva, ali samo u skladu s međunarodnim pravom.

- Ona su, na primjer, bila korištena protiv ISIL-a - izjavio je Stoltenberg.

Član 5 povelje NATO-a između ostalog predviđa da se napad na jednu državu, članicu NATO-a, smatra napadom na cijelu Alijansu, prenosi Sputnik.

Zapadni političari redovno optužuju  ruske hakere za miješanje u izborne procese. Rusija je u više navrata negirala optužbe, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao ih je "apsolutno neosnovanim".

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.