20.9.2018. 21:30
0
Iran odbija pregovore sa SAD-om
Iran je u četvrtak uzvratio udarac američkoj ponudi za pregovore, kazavši kako je Washington prekršio uvjete posljednjeg velikog sporazuma, dogovora o nuklearnom programu iz 2015. godine.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u maju se, tvrdivši kako nije dovoljno dobar, povukao iz nuklearnog sporazuma, koji je Iranu ograničavao nuklearne aktivnosti i zauzvrat nudio umanjenje sankcija.

Posebni izaslanik SAD-a za Iran Brian Hook izjavio je u srijedu kako Washington želi pregovarati o novom ugovoru, koji bi uključio Teheranov program balističkih projektila i njihovo ponašanje u regiji.

On tvrdi kako novi dogovor koji SAD želi potpisati s Iranom ne bi bio "lični dogovor između dviju vlada, kao prethodni, već pravi ugovor".

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif na svom je Twitter profilu odbacio tvrdnje o tome da je prethodni sporazum bio samo "lični", kazavši kako je riječ o međunarodnom sporazumu, sadržanom u rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija".

- SAD je, također, prekršio obaveze sporazuma. Izgleda da SAD pozive na mir samo ismijava - dodao je u poruci, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Ostalih pet svjetskih sila koje su 2015. godine potpisale dogovor s Iranom - Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Kina i Rusija - pokušavaju ga ipak sačuvati, kazavši kako nudi najbolje šanse u sprečavanju Irana u izradi nuklearne bombe.

Iz Teherana poručuju kako na nuklearnom programu rade u svrhu stvaranja električne energije i druge miroljubive svrhe.

(FENA/Amila Alijagić)

SADIran
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.