22.9.2018. 8:45
0
Protesti u Gazi, ubijen Palestinac i deseci ranjenih
Palestinac je ubijen u novim sukobima s izraelskom vojskom u petak na granici pojasa Gaze i Izraela, saopćilo je Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji.

Glasnogovornik Ministarstva izjavio je kako je 20-ogodišnji Palestinac ubijen istočno od grada Gaze.

Izraelski mediji javljaju da je najmanje 41 osoba ranjena, dok je približno 10.000 Palestinaca protestiralo, "bacajući eksplozivne naprave i kamenice i paleći automobilske gume", prenosi Al Jazeera Balkans. 

Vojnici su ih rastjerivali suzavcem, a povremeno i bojevom municijom.

Jedan vojnik je zadobio lakše povrede od gelera, saopćila je vojska, dodavši kako je bilo mnogo "pokušaja ubacivanja u Izrael".

Palestinci su, također, puštali zapaljive balone i zmajeve preko granice i izazvali najmanje sedam požara u pograničnom području.

Palestinski izvori navode kako je jedan izraelski avion otvorio vatru na grupu Palestinaca koji su bacali zapaljive naprave.

Izraelska vojska je potvrdila nekoliko udara iz zraka na sjeveru Pojasa Gaze, ali nije objelodanila detalje.

Masovni protesti pored granice nazvani "Veliki marš povratka" počeli su još krajem marta.

Palestinci protestiraju protiv izraelske i egipatske blokade Gaze, uvedene još 2007. godine, i traže pravo na povratak palestinskih izbjeglica na sadašnju teritoriju Izraela. 

Od početka održavanja mitinga petkom, koji su počeli 30. marta, ubijeno je više od 180 palestinskih demonstranata, a hiljade ih je povrijeđeno od izraelske vojske, koja je raspoređena sa druge strane sigurnosne zone.

(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.