28.9.2018. 20:30
0
UN optužuje Mijanmar da se nedovoljno bavi pitanjem Rohinja
Zamjenica humanitarnog čelnika Ujedinjenih nacija izjavila je da se Mijanmar nije bavio na "temeljan i konkretan" način pitanjima koja su dovela do egzodusa 725.000 Rohinja muslimana i zbog toga nisu stvoreni uslovi za njihov povratak iz Bangladeša.

Ursula Mueller poručila je na ministarskom sastanku u Generalnoj skupštni UN-a da mijanmarska vlada "mora poduzeti istinske korake ka poboljšanju situacije i jasno pokazati svoju predanost hitnim promjenama na terenu".

Mueller je u svom govoru izjavila da su Rohinje sada "najveća svjetska zajednica apatrida". Zatražila je od donatora da odgovore na izbjegličku krizu, naglašavajući da su obećanja finansijske pomoći Bangladešu samo 38 posto ispunjena.

Mueller je također zatražila od mijanmarske vlade da ukloni segregacijske objekte za smještaj gotovo 600.000 Rohinja koji su ostali u Mijanmaru i okončaju marginalizaciju i "očajne uslove" u kojima su mnogi prisiljeni da žive, prenosi Associated Press.

 
(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.