2.10.2018. 22:00
0
Katalonski parlament odbacio presudu Vrhovnog suda Španije
Katalonski parlament izglasao je danas odluku kojom je odbačena presuda Vrhovnog suda Španije, a kojom se s javnih funkcija suspendiraju bivši katalonski lider Carles Puigdemont i još pet separatističkih političara.

Parlament je podržao i prijedlog da šestoro članova parlamenta koji su ili pobjegli iz Španije ili su u zatvoru, mogu da prenesu svoje glasačko pravo na člana stranke, što je, kako je navodi Reuters, novi zastoj u odnosima Katalonije s Madridom.

Španski Vrhovni sud u julu je odlučio da s javnih funkcija ukloni Puigdemonta i druge separatističke političare zbog njihove uloge u organiziranju referenduma o nezavisnosti 1. oktobra 2017. godine.

Širom Katalonije jučer u podne su građani održali minut šutnje kako bi obilježili godišnjicu od referenduma, a u centru Barcelone se okupilo na desetine hiljada Katalonaca u znak obilježavanja prve godišnjice referenduma o nezavisnosti.

Demonstranti su, nakratko, pokušali da blokiraju puteve i pruge u tom sjeveroistočnom regionu Španije.

Španski premijer Pedro Sanchez zalaže se za dijalog o budućnosti Katalonije, ali je isključio bilo kakav korak u pravcu nezavisnosti.



(FENA / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.