12.10.2018. 15:25
0
Kremlj duboko zabrinut zbog pokušaja raskola u pravoslavnoj crkvi
Kremlj je danas saopćio da će politički i diplomatski braniti Ruse i ljude koji govore ruskim jezikom u Ukrajini od bilo kakve ilegalne aktivnosti, prenosi Reuters koji navodi da je objava stigla u trenutku istorijskog ukrajinskog odvajanja od Ruske pravoslavne crkve.

Portparol Dmitrij Peskov kazao novinarima da je Kremlj duboko zabrinut zbog pokušaja šizme (raskola) u pravoslavnoj crkvi.

"Mi smo upoznati sa čvrstom i dosljednom reakcijom Ruske pravoslavne crkve na te odluke, koje su donijete jučer u Konstantinopolju (sjedištu Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu). Rekli smo više puta da smo veoma zabrinuti zbog planova za preduzimanje koraka koji bi mogli da podjele hrišćanski pravoslavni svijet", rekao je Peskov, prenosi TASS.

Navodi se da je portparol Kremlja dodao da "ruske svjetovne vlasti ne mogu da se miješaju u međucrkveni dijalog, nikada to nisu činile i neće u budućnosti činiti".

Vaseljenska patrijaršija najavila je da će priznati autokefalnost (samostalnost) ukrajinske pravoslavne crkve, odnosno njenu nezavisnost od Moskovske patrijaršije.



(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.