17.10.2018. 10:59
0
Gvantanamo ostaje otvoren još najmanje 25 godina
Zatvor Gvantanamo, u kojem se uglavnom nalaze zatvorenici optuženi da su sudjelovali u napadima na SAD 11. septembra, mogao bi ostati otvoren još najmanje 25 godina.

- Moramo osigurati da naš kompleks može izdržati još 25 godina - rekao je novinarima admiral John Ring, koji upravlja tim kontroverznim mjestom.
 
- Nakon ukaza predsjednika Donalda Trumpa o održavanju zatvora u funkciji, dobili smo informaciju da ćemo biti ovdje 25 godina ili više - dodao je on tokom jedne od posjeta novinara koje redovno organizira američka vojska u toj američkoj enklavi na jugoistočnom vrhu kubanskog otoka, kako bi pokazala da se humano odnosi spram zatvorenika.  

Trump je krajem januara odlučio ostaviti Gvantanamo otvorenim, prekinuvši u cijelosti s opetovanim pokušajima, na kraju uzaludnim, njegovog prethodnika Baracka Obame da zatvori zatvor koji napadaju zaštitnici ljudskih prava jer njegovim zatvorenicima ne sudi civilno pravosuđe nego vojne komisije. Njihovi slučajevi izazvali su sudska osporavanja i beskrajna pomicanja rokova.

No, američki predsjednik potpisao je ukaz kojim se naređuje Pentagonu da zadrži otvoren zatvorski kompleks Gvantanamo Baja.  


- Malo nakon toga Pentagon nam je poslao dopis u kojem kaže: ''Budite spremni ostati otvoreni 25 godina ili duže'' - naglasio je admiral Ring.

Gvantanamo je otvoren 2002., ubrzo nakon hapšenja prvih džihadista u okviru američke intervencije u Afganistanu, poslije napada 11. septembra 2001, piše Avaz.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.