30.10.2018. 22:15
0
Tenzije sa SAD na vrhuncu: Kineski predsjednik naredio vojsci da bude spremna za rat
Kineski predsjednik Xi Jingping naredio je vojnim zvaničnicima zaduženim za Južno kinesko more da se pripreme za rat. Ova odluka je došla u vrijeme visokih tenzija sa SAD. Peking se priprema za najgori scenarij, javlja Russia Today.

- Važno je ojačati misiju i koncentrirati se na pripreme za rat. Moramo uzeti u obzir cjelokupnu kompleksnu situaciju i napraviti hitne planove - izjavio je Jingping.

Bitan zadatak je zaštititi kineske interese u Južnom kineskom moru. Peking tvrdi da polaže prava na brojne otoke i smatra ovo more od strateške važnosti za njihovu trgovinu. 

SAD se ne slažu s Kinom te imaju svoje misije u ovim vodama i zračnom prostoru koji Kinezi smatraju svojim. 

John Richardson, šef Američkih pomorskih operacija, rekao je da će se SAD i Kina "sve češće sretati na otvorenom moru".

Xi Jingping izjava je znak nezadovoljstva kineske vlade koje se odnosi na politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove administracije, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.