31.10.2018. 20:31
0
Tinejdžer aktivirao bombu u uredu FSB-a u Rusiji
Sedamnaestogišnji mladić je preminuo od posljedica ranjavanja nakon što je aktivirao eksplozivnu napravu u uredu ruske sigurnosne službe FSB-a na sjeveru Rusije.

Kada je naprava eksplodirala, ranjena su trojica zaposlenika FSB-a. Tinejdžer je napravu aktivirao unutar zgrade oko 9 sati ujutro po lokalnom vremenu, a eksplozija je na zgradi prouzročila veliku štetu, javljaju agencije.   

Nedugo nakon aktivacije naprave, objavljen je snimak s nadzornih kamera koja pokazuje počinioca, kao i poruka koju je navodno on napisao na društvenim mrežama prije napada.   

Iako još nije potvrđeno da je on napisao poruku, korisnik koji je napisao poruku tvrdi da FSB izmišlja slučajeve i muči ljude.  

Ruska služba za istraživanje terorizma objavila je nedugo nakon napada kako ga je počinio 17-godišnjak. Napad je izveden tako da je iz ruksaka izvadio neidentificiranu napravu koja mu je eksplodirala u rukama. Mediji su ga identificirali kao Mikhaila Zhlobitskyja. Njegova baka je za ruske medije izjavila kako ne razumije zašto je to napravio.  

- Nije pio ni pušio, a ni psovao. Uvijek ide u školu. Nemam pojma šta se dogodilo - rekla je. 

Prema navodima agencije, nedugo prije eksplozije u uredu FSB-a jedan korisnik pod imenom "Valerijan Panov" je na aplikaciji Telegram poručio kako će aktivirati bombu u uredima FSB-a, ali i kako ima spravu koju je potrebno ručno aktivirati te kako će i on najvjerovatnije umrijeti u napadu.  

Nije jasno ko je to napisao, a u međuvremenu je objava izbrisana.   

Rusija je incident proglasila terorističkim napadom, a guverner Igor Orlov rekao je da su lokalne vlasti u gradu u kojemu je do eksplozije došlo, Arkangelsku, poduzele mjere za osiguranje javnih zgrada, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.