5.11.2018. 11:52
0
Talibani napali punkt afganistanskih snaga sigurnosti, ubijeno 13 ljudi
FOTO: Ilustracija
Talibani su u ponedjeljak rano ujutru pokrenuli napad na tek uspostavljeni zajednički kontrolni punkt afganistanske vojske i policije u pokrajini Ghazni, ubivši najmanje 13 vojnika i policajaca, saopćio je pokrajinski zvaničnik.

Pojačanja snagama sigurnosti odmah poslana na mjesto napada u oblasti Khogyani, također su napadnuta duž puta.

Današnji napad dolazi u vrijeme kada talibani drže pod kontrolom skoro polovinu Afganistana i svakodnevno napadaju snage sigurnosti. Talibani smatraju vladu u Kabulu, koja uživa američku podršku, nefunkcionalnim zapadnim marionetama i u više navrata su odbijali ponude da pregovaraju s njom.

Arif Noori, portparol pokrajinskog guvernera u Ghaznom, izjavio je da je sedam vojnika i šest policajaca ubijeno. Četvorica vojnika također su ranjena u napadu na kontrolni punt u ranim jutarnjim satima. 

Portparol je saopćio da su šestorica pobunjenika ubijena i da je više od deset ostalih ranjeno tokom trosatnog puškaranja s afganistanskim snagama sigurnosti.

Talibanski portparol Zabihullah Mujahid naveo je da je grupa preuzela odgovornost za napad u saopćenju poslanom medijima.

Zajednički kontrolni punkt podignut je prije samo sva dana u strateškoj regiji kako bi prekinuo liniju snabdijevanja za talibane, ali je sada potpuno spaljen i uništen, saopćio je Noori.

- Pojačanja koja su poslana na kontrolni punkt našla su se pod napadima iz zasjede ostalih talibanskih boraca  - kazao je Noori.

Talibani su intenzivirali napade u nemirnoj pokrajini Ghazni, a u augustu su zauzeli dijelove istoimene pokrajinske prijestolnice. Tada je na stotine ljudi pobjeglo iz grada u jeku intenzivnih borbi između afganistanskih snaga sigurnosti i talibana u kojima je ubijeno oko 120 pripadnika snaga sigurnosti i civila. Sudeći po afganistanskim vlastima, skoro 200 pobunjenika, među kojima su i brojni strani borci, također je ubijeno.

Ghazni je jedina od 34 afganistanske pokrajine u kojoj se okobarski parlamentarni izbori nisu mogli održati iz sigurnosnih razloga. Glasanje u toj pokrajini odgođeno je za godinu dana.

U južnoj pokrajini Kandahar glasanje je odgođeno za sedmicu dana nakon što su u napadu na elitnu afganistansku gardu ubijena dvojica vladnih zvaničnika, među kojima je i uticajni policijski načelnik, prenosi Associated Press.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.