15.11.2018. 11:15
0
Britanski ministar za Brexit Dominic Raab podnio ostavku
Britanski ministar za Brexit Dominic Raab u četvrtak je podnio ostavku, izazivajući metež u vladi premijerke Therese May, nakon što su sporazum žestoko kritikovali njeni protivnici, saveznici i pobunjeni članovi njene stranke.

- Sa žaljenjem mogu reći da nakon jučerašnje sjednice vlade o sporazumu o Brexitu moram podnijeti ostavku - izjavio je Raab, dodajući da plan premijerke May prijeti integritetu Ujedinjenog Kraljevstva. 

 - Ne mogu pristati na odredbe predloženog sporazuma koje nisu u skladu s obećanjima koja smo dali našoj zemlji u našem manifestu na posljednjim izborima. Ovdje je, u suštini, riječ o povjerenju javnosti - navodi Raab.

Čelnici Evropske unije sastat će se 25. novembra kako bi potvrdili sporazum o razlaz
u.

May se sada suočava s mnogo težom borbom da zadobije parlamentarno odobrenje sporazuma, navodi Reuters.

Britanski novinari navode da je bijes među konzervativnim poslanicima koji podržavaju Brexit toliki da bi mogli sazvati glasanje o povjerenju vladi premijerke May. Niko nije potvrdio takve navode.

Novinar ITV-ja Robert Peston javio je da bi dovoljan broj glasova za pokretanje zahtijeva o glasanju o povjerenju vladi mogao biti prikupljen do sredine današnjeg dana.

Konačni ishodi za Ujedinjeno Kraljevstvo ostali su neizvjesni - scenariji su od mirnog razlaza do odbijanja prijedloga sporazuma premijerke May, potencijalnog kraja njene vlade i napuštanja bloka bez sporazuma, ili sazivanja drugog referenduma.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.