16.11.2018. 15:02
0
Visoki čelnici Crvenih Kmera osuđeni za genocid
Sud uz podršku UN-a u petak je osudio dvojicu vođa Crvenih Kmera za genocid, proglašavajući prve kadrove Pol Pota krivim za napade na manjinske grupe tokom vladavine njegovog režima u Kambodži u 1970-im.

Visoki kadrovi Nuon Chea (92), i Khieu Samphan (87), dobili su kazne doživotne robije, nakon što su u 2014.godine  također osuđeni na doživotni zatvor za zločine protiv čovječnosti počinjene tokom vladavine ultrakomunističkog režima od 1975. do 1979. godine,  prenosi dpa.

Čitajući presudu u petak ujutru, sudac Nil Nonn, predsjednik sudskog vijeća, istaknuo  je krivičnu odgovornost Chee za mučenja, ubistva i ostale zločine kao "lojalne desne ruke Pol Pota" i čovjeka "koji je bio odgovoran za nadzor svih aktivnosti (Komunističke) partije" tokom obavljanja visoke pozicije unutar  režima.

Samphan, šef države tokom Pol Potovog režima i Chea, zamjenik generalnog sekretara partije, proglašeni su krivim za genocid nad manjinskim Vijetnamcima u Kambodži, zločine protiv čovječnosti i kršenja Ženevske konvencije iz 1949. godine. Chea je također osuđen za genocid nad manjinskim  Cham muslimanima.

Oko 1,7 miliona ljudi umrlo je od gladi, mučenja, pogubljeno je i izloženo prisilnom radu tokom vladavine Crvenih Kmera, navodi njemačka novinska agencija. 


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.