17.11.2018. 17:31
0
Reakcija Delegacije EU u BiH na izjave Brnabić
Kao što smo već ranije izjavljivali, Evropska unija odbacuje bilo kakvo poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici, rečeno je iz Delegacije EU u BiH nakon intervjua premijerke Srbije Ane Brnabić za DW u kojem je negirala genocid u Srebrenici.

"Pozivamo sve političke lidere i druge osobe na pozicijama odgovornosti u BiH i ostatku regije da predvode rad na odavanju počasti žrtvama i promovisanju pomirenja. Evropska unija je unija vrijednosti i bilo koja zemlja koja teži članstvu u EU mora poštivati i promovisati njene vrijednosti demokratičnosti, ljudskih prava, tolerancije i pravde. Ovo uključuje tretiranje žrtava genocida s najvećim poštovanjem i dostojanstvom", kazala je za N1 Jamila Milović-Halilović, portparolka Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Predsjednica Vlade Srbije u intervjuu za Deutsche Welle negirala je genocid koji se desio u julu 1995. u Srebrenici. Ovakva izjava izazvala je mnogo kritika u Bosni i Hercegovini, regionu i Evropi, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.