14.12.2018. 8:58
0
CIA poručila da je saudijski princ naredio ubistvo Khashoggija, Bin Salman proglašen odgovornim za ubistvo novinara
Američki Senat izglasao je u četvrtak rezoluciju kojom traži da se prekine vojna podrška ratu u Jemenu pod vodstvom Saudijske Arabije, čime se suprotstavio podršci za koju se zalaže američki predsjednik Donald Trump.

Rezolucija je izglasana s 56 glasova za i 41 protiv, a zasad je uglavnom simbolična jer bi morala proći još nekoliko instanci da bi stupila na snagu. 

Američki Senat je jednoglasno usvojio i rezoluciju kojom se saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman proglašava odgovornim za ubistvo novinara Jamala Khashoggija, prenosi Anadolu Agency (AA).

U rezoluciji se navodi da su izjave saudijskih vlasti u vezi s ubistvom Khashoggija ozbiljno narušile povjerenje u dugogodišnje prijateljstvo i odnose između SAD-a i Saudijske Arabije.

Osuđuje se ubistvo saudijskog novinara te pozivaju vlasti Saudijske Arabije da procesuiraju odgovorne.

Nacrt rezolucije je predložio šef Komisije za vanjske poslove pri Senatu Bob Corker.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Američka obavještajna agencija (CIA) u izvještaju je navela da je naredbu za Khashoggijevo ubistvo izdao saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Salman.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.