16.12.2018. 16:16
2
Otac teroriste iz Strasbourga znao da mu sin podržava ISIL: Prijavio bih ga policiji da sam znao šta planira
Otac Cherifa Chekatta, koji je u utorak izveo napad u blizini božićnog vašara u Strasbourgu, kaže da je njegov sin podržavao stavove terorističke organizacije ISIL.

Abdulkerim Chekatt, Francuz alžirskog porijekla, rekao je u intervjuu za TV France 2 da je svog sina Cherifa vidio tri dana uoči napada, ali da nije s njim bio u kontaktu dok je bio u bijegu.

- Govorio je, naprimjer, da se ISIL bori za ispravne ciljeve - rekao je otac i dodao da je u prošlosti pokušavao odvratiti sina od džihadista.

- Rekao sam mu: ''Zaboravi ISIL, ne slušaj šta pričaju. Zar ne vidiš zločine koje prave'' - ispričao je i dodao da mu je sin uzvraćao da oni to ne rade.  

''Da mi je rekao da planira ikoga ubiti, prijavio bih ga policiji, tako on nikoga ne bi ubio niti bi bio ubije'', kazao je otac.

On tvrdi da ništa nije znao o planovima svoga sina i da se poslije napada dobrovoljno javio policiji i ponudio im da, ako ga pronađu, pokuša da ga urazumi i nagovori da se preda.

Terorista Cherif Chekatt nije htio da se preda, već je krenuo u obračun s policajcima, što je završilo njegovom smrću. Istražitelji sada pokušavaju otkriti je li on imao pomagače u napadu u kojem je ubio četiri osobe, dok je više od 10 ranio.
 
Cherifovi roditelji i dvojica braće bili su među sedam osoba koje je policija zadržala radi ispitivanja. Oni su pušteni, a četvorica preostalih napadačevih prijatelja su zadržana u pritvoru, prenosi Kurir.rs.


(Amila Alijagić)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.