16.12.2018. 16:32
0
Generalni sekretar UN-a želi vjerodostojnu istragu o Khashoggijevom ubistvu: Nemam posebnih informacija o ubistvu osim onog iz medija
Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres ocijenio je danas da je potrebno provesti "vjerodostojnu" istragu o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, ubijenog 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

- Apsolutno je nužno provesti vjerodostojnu istragu i kazniti one koji su za to krivi - rekao je Guterres novinarima na margini konferencije u Dohi.

Nije precizirao želi li međunarodnu istragu o tom ubistvu.

- Nemam posebnih informacija (o tom ubistvu) osim onih koje su prenijeli mediji - rekao je. 

Turska je u utorak kazala da razgovara s UN-om o provedbi međunarodne istrage o Khashoggijevom ubistvu.

Turska se u početku protivila tome, zauzimajući se za saradnju sa saudijskim vlastima da bi se rasvijetlio slučaj. No, nezadovoljna je izostankom saradnje Rijada, koji tvrdi da je ubistvo počinjeno bez znanja najviših saudijskih dužnosnika.

Saudijske vlasti odbile su turski zahtjev za izručenjem sumnjivaca, među kojima su dvojica bliskih saradnika prestolonasljednika Mohameda bin Salmana, kojeg Ankara optužuje da je sudjelovao u planiranju ubistva. 

Dvojica osumnjičenih Ahmed el-Asiri i Saud el-Kahtani smijenjeni su sa svojih dužnosti 20. oktobra, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.