18.12.2018. 21:02
1
Haos na francuskim autocestama, Žuti prsluci palili naplatne kućice
Francuski demonstranti, poznati pod nazivom Žuti prsluci, izazvali su prometni haos u utorak nakon što su zauzeli naplatne kućice i zapalili neke od njih.

Najveći francuski operator sustava naplate cestarine Vinci Autoroutes priopćio je da su prosvjedi u tijeku na 40-ak lokacija njegove mreže te da je nekoliko naplatnih postaja autoceste jako oštećeno, posebice na jugu zemlje.

Naplatna postaja Bandol, istočno od Marseillea na jugu Francuske, zapaljena je u noći na utorak, a autocesta A50 je zatvorena, navodi Vinci, čija mreža se većinom nalazi na zapadu i jugu zemlje.

Šteta od nekoliko desetaka miliona eura od početka protesta

"Vozači trebaju biti krajnje oprezni dok se približavaju naplatnim kućicama, kao i na ulazima na autocestu zbog velikog broja pješaka", stoji u saopštenju Vincija.

Vinci procjenjuje da šteta nanesena njegovoj infrastrukturi iznosi nekoliko desetaka miliona eura od početka protesta, i to ne računajući izgubljeni prihod s obzirom na to da su prosvjednici omogućili hiljadama vozača da se besplatno voze autocestom.     

Nekoliko ljudi je poginulo u prometnim nesrećama kod zapreka koje su Žuti prsluci postavili na cesti.

Prosvjednici - nazvani po reflektirajućim prslucima koje francuski vozači moraju imati u svojim automobilima - blokirali su ceste i kružne tokove diljem Francuske od sredine novembra.

Te su demonstracije počele kao protest protiv rasta poreza na gorivo, ali su se pretvorile u velike demonstracije protiv politike predsjednika Emmanuela Macrona, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.