30.12.2018. 16:29
0
U Kongu danas predsjednički izbori, predizbornu kampanju obilježilo nasilje i ubistva
S dvije godine kašnjenja i nakon trostruke odgode u Demokratskoj Republici Kongu održavaju se predsjednički izbori na kojima se bira nasljednik predsjednika Josepha Kabile.

Birališta su otvorena u 6.00 sati po mjesnom vremenu (5.00 sati po srednjoeuropskom) na istoku zemlje, u gradovima Kisanganiju, Gomi i Lubumbashiju, a sat vremena poslije na zapadu i u Kinshasi, prijestolnici te najveće afričke zemlje južno od Sahare koja ima dvije vremenske zone.

Četrdeset miliona registriranih birača mogu glasati do 17.00 sati (16.00 sati na istoku i 17.00 sati u Kinshasi po srednjoeuropskom vremenu). Privremeni rezultati objavit će se 6. januara, nakon čega slijede neizbježni sporovi na Ustavnom sudu.

Tri su glavna kandidata za Kabilina nasljednika na dužnosti predsjednika DR Konga, zemlje koju obilježava oštar kontrast između njezivnog  rudnog bogatstva i siromaštva koje trpe dvije trećine njezinih stanovnika.

Kako bi i dalje vladao iz sjene Kabila je za svog nasljednika izabrao bivšeg ministra unutarnjih poslova Emmanuela Ramazanija Shadaryja, koji je pod sankcijama EU-a koji ga optužuje za gaženje ljudskih prava.

Protukandidati Felix Tshisekedi i Martin Fayulu, dolaze iz razjedinjene opozicije. 

Kabila, koji je na vlasti od 2001., ne može se po ustavu kandidirati za treći mandat, što je rijetkost u srednjoj Africi. Drugi mandat mu je istekao još 2016. i od tada je izbore triput odgađao.

Kampanju je obilježilo nasilje, s desetak mrtvih, objavila je organizacija za ljudska prava, što vlast negira.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.