1.1.2019. 14:29
0
Dodjela Nobelove nagrade Zaevu i Ciprasu bila bi poruka regionu da su podjele prošlost
Predsjednik makedonske vlade Zoran Zaev i grčki premijer Aleksis Cipras nominirani su za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mira.
Cipras i Zaev su 17. juna potpisali „Prespanski ugovor“ sa kojim se rješava 25-godišnji diplomatski spor između ove dvije države. Dogovor predviđa da Makedonija zamijeni svoje ustavno ime u Republiku Sjevernu Makedoniju, a Grčka zauzvrat da prestane da blokira Euroatlantske integracije Makedonije. Ovim ugovorom se, poslije 25 godina, najzad otvora Makedonski put za punopravno članstvo u NATO i EU.

Oficijalnu nominacija iz Skoplje i Atine je objavila bivša dobitnica Nobelova nagrade Uided Busamaui koja je u 2015. imala čast da se zakiti ovom najprestižnijom svjetskom nagradom. Također, nezvanično, još nekoliko grupa uticajnih ljudi iz Makedonije, Grčke i čitavog regiona radili su na nominaciji.

Makedonski i Grčki mediji već su objavili da su Zaev i Cipras u najužem izboru kandidata za dobitnike ove najprestižnije svjetske nagrade, a za sada neoficijalno glavni konkurenti su im predsjednik Amerike Donald Tramp i Sjevernokorejski lider Kim Jong Un koji su potpisali Singapurski ugovor za kraj Korejske nuklearne krize.

Konačna odluka saznat će se na ceremoniju dodjela 2019 u Oslo u Norveškoj.

Iako za sada čitava ova nominacija izgleda ne previše izgledna i seriozna, brojni eksperti i analitičari tvrde da Zaev i Cipras imaju realne šanse.

Dejan Azeski, makedonski historičar i novinar koji već duže vrijeme prati ovo pitanje smatra da postoje niz objektivnih razloga koje idu u korist Zaevu i Ciprasu.

“Svi znamo da su Tramp i Jong Un od široke javnosti okarakterisani kao problematični lideri sa niskim nivoom demokratskih shvatanja i niza problematičnih izjava i odluka u zadnjom godinu dana. Sa obzirom na sve ovo, Nobelova komisija koja već duže vrijeme forsira političare demokratske provinijencije teško će se odlučiti za Trampa i Una. Sa druge strane i Cipras, a naročito Zaev, predstavljaju pravo osvježenje za demokratsku karte Europe koja sve više postaje prodesničarska i izrazito nacionalistička politička sredina. Tako da ne treba da budimo iznenađeni, ako stvarno se desi ovo čudo i ako Zaev i Cipras, zajednički se zakite ovom prestižnom nagradom” smatra Azeski.

Dodjela ove svjetske Zaevu i Ciprasu bila bi velika poruka čitavom regionu da je vrijeme podjela prestalo i da sada dolazi vrijeme međuetničke i međunacionalne tolerancije i prijateljstva, dodaje Azeski.

Nobelova nagrada za Mir je jedna od pet prestižnih Nobelovih nagrada koja se dodjeljuju od 1901. godine ličnostima koje su pridonijele svjetskom miru. Do sada su dobitnici Nobelove nagrade bili brojni kraljevi, predsjednici i premijeri zemalja iz čitavog svijeta.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.