2.1.2019. 21:47
1
Pijani migranti u Njemačkoj tukli prolaznike
Nakon niza napada od strane tražitelja azila u bavarskom Ambergu tokom vikenda, u Njemačkoj se ponovno razvila rasprava o pooštrenju zakona koji bi omogućili lakše protjerivanje osuđenih stranaca.

- Tražitelji azila koji počine kaznena djela moraju napustiti našu zemlju. I ako aktualni zakoni nisu dostatni onda ih moramo mijenjati- kazao je ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) za dnevnik "Bild". 

- Događaji u Ambergu su me vrlo uznemirili. To su nasilni ekscesi koji ne možemo trpjeti- rekao je Seehofer koji je raspravu o pooštrenju zakona najavio već za sredinu januara.

Naime, četvorica alkoholiziranih migranata iz Afganistana, Irana i Sirije, u dobi od 17 do 19 godina, uhapšena su nakon što su satima tumarala Ambergom u subotu i fizički napadala prolaznike. Pritom je dvanaest osoba povrijeđeno. ali uglavnom lakše. Nasumično su napadali njemačke prolaznike i rasistički ih vrijeđali, javljaju lokalni mediji.

Kako prenosi njemački "Bild", migranti su prema riječima očevidaca iz čista mira napali ljude u subotu navečer na željezničkoj stanici u Ambergu. Prvo su udarili 13-godišnjaka Nina M. u stomak, a zatim i 29-godišnjeg Marca S. u lice.

Prilikom svog divljanja jednog muškarca gurnuli su niz stepenice, a jedna sedamnaestogodišnjakinja je završila u bolnici zbog povrede glave. Pretučen je i jedan muškarac koji je pokušao pomoći žrtvama.

- Proklinjali su jednog od nas kao 'crnju', a zatim ga i udarili. Htjeli smo pobjeći, ali oni su nas uhvatili na semaforu. Bilo je najmanje šest osoba. Trojicu mojih prijatelja su tukli, mene su također udarali rukama i nogama- rekao je 17-godišnjak, također žrtva migrantskog napada, za "Bild".

Napadači su, piše "Bild", zatim pobjegli i u ulici Nabburger napali još dvojicu prolaznika. Uskoro nakon toga uhapsila ih je policija, pri čemu su se opirali, vrijeđajući i psovali policajki..

Čelnik Njemačkog sindikata policajaca Reiner Wendt oštro je osudio ponašanje političara u slučaju Amberg.

- Vlada se mora očitovati o ovom slučaju. Nedopustivo je da se o ovakvim stvarima govori samo kad je riječ o ekstremno desnim počiniteljima- rekao je Wendt kritizirajući i odnos vlasti prema slučajevima poput ovoga. 
- Govore da se ne zna koji je motiv ovih mladih azilanata. Ja ću vam reći koji je motiv. To je duboki prezir spram države i građana ove zemlje. Ova četvorica smiju na slobodu tek nakon što nogom stupe na tlo zemlje iz koje su došli- izjavio je Wendt.


(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.