20.1.2019. 11:31
0
Američki razarač "Donald Cook" ulazi u Crno more
Mornarica Sjedinjenih Država je saopćila da američki razarač, "USS Donald Cook" ulazi u Crno more kako bi proveo operacije pomorske sigurnosti i osnažio pomorsku stabilnost sa saveznicima NATO u tom regionu, prenosi Slobodna Evropa.

Ovaj razarač opremljen raketama, plovio je Dardanelskim prolazom u Turskoj krećući se na sjever, prema Crnom moru.

- Operacija američke mornarice u Crnom moru je rutinska i u skladu sa Montrealskom konvencijom i međunarodnim pravom - navodi se u saopćenju.

U saopćenju nije navedeno kada se očekuje da brod uplovi u Crno more, ali je ruska agencija TASS u međuvremenu citirala Centar Ministarstva odbrane Rusije za kontrolu nacionalne odbrane da „prate kretanje“ američkog razarača "USS Donald Cook", koji, kako su naveli, po međunarodnim konvencijama u Crnom moru može da se zadrži ne duže od 21 dan.

Tenzije u ovom regionu su dodatno narasle 25. novembra, kada su ruske snage pucale, a potom i zauzele tri ukrajinska broda nadomak Kerčkog moreuza koji povezuje Crno i Azovsko more.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.