12.2.2019. 21:34
0
Turska policija uhapsila 641 osobu zbog navodnih veza s Gulenom
Najmanje 641 osoba privredena je danas u Turskoj zbog navodnih veza s bivšim imamom Fetullahom Gulenom, koji je optužen za organiziranje neuspjelog državnog udara u julu 2016. godine

Privođenja su uslijedila poslije naloga tužilaštva da se 1.112 osoba sumnjiči za veze s Gulenovim pokretom.

Policijska operacija je sprovedena u 75 od 81 okruga u Turskoj.

Turske vlasti optužuju Gulena da je organizirao pokušaj puča u julu 2016., u želji da se s vlasti svrgne predsjednik Recep Tayyip Erdogan.


Gulen, koji živi u Sjedinenim Američkim Državama od 1999. godine, odbacuje te optužbe.

Turska već dugo od američkih vlasti traži da im izruči Gulena, ali Washington je do sada to odbijao, uz obrazloženje da Ankara nije pružila dovoljno dokaza protiv njega.

U pokušaju državnog udara 15. jula 2016. godine ubijeno je približno 250 ljudi.

Od tada je više od 77.000 ljudi pritvoreno, dok je oko 150.000 javnih službenika, vojnog osoblja i drugih suspendirano s posla ili su dobili otkaz.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.