16.2.2019. 8:30
0
Tramp o vanrednom stanju: Svi znaju da zidovi funkcioniraju
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) potpisao je deklaraciju o vanrednom stanju kako bi mogao ispuniti svoje predizborno obećanje o izgradnji zida na granici s Meksikom.

No, sada ga čeka teška pravna bitka s protivnicima da bi realizirao svoju zamisao.
 
Tramp je zatražio da Kongres u budžet uključi novac za zid, no Demokrati koji čine većinu u Zastupničkom domu tome su se uprotivili.

Tramp je proglasio vanredno stanje kako bi bio u mogućnosti da dođe do sredstava  koja su zastupnici namijenili za druge potrebe kako bi izgradio zid odnosno da zaobiđe Kongres kako bi deblokirao sredstva za njegovu izgradnju. 

Demokrati su odmah osudili njegovu inicijativu koja, po njima, nema nikakvo opravdanje i pozvali zastupnike s obje strane da se mobiliziraju kako bi onemogućili predsjednika da djeluje suprotno ustavu.

- Svi znaju da zidovi funkcioniraju - rekao je američki predsjednik u petak te spomenuo "invaziju" kao razlog zbog kojeg treba izgraditi zid.
 
No, žestoko mu se usprotivila predsjednica Zastupničkog doma Nensi Pelosi (Nancy).

- Predsjednikova ilegalna deklaracija koja polazi od nepostojeće krize, žestok je udarac našem ustavu i čini Ameriku manje sigurnom -  napisali su predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i šef demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer, piše Avaz.

(Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.