16.2.2019. 11:33
0
Operirali kičmu nerođenoj bebi pa je vratili u maternicu: Majka poslala jaku poruku cijelom svijetu
U Velikoj Britaniji obavljena je operacija još nerođene bebe, koja je tokom zahvata bila izvađena iz majčinog stomaka, a po završetku operacije vraćena u maternicu, prenosi Telegraf.rs.

Intervenciji je prethodila dijagnoza teškog oblika spine bifide, defekta kod kojeg se kičmena moždina ne zatvara u potpunosti, što može dovesti do velikih oštećenja kičme, kompliciranih infekcija, ali i paralize.

Ova procedura dosad je vršena samo u Belgiji, ali je 26-godišnja Betan Simpson (Bethan), čiji je termin za porođaj u aprilu, jedna od nekoliko majki koje je tim belgijskih i britanskih ljekara operirao u Londonu, piše Independent.

Betani je kazala da su njoj i njenom suprugu, nakon što su djevojčici u stomaku dijagnosticirali spinu bifidu, ponudili nekoliko opcija: nastavak trudnoće, prekid trudnoće ili fetalnu hirurgiju.

- Morali smo da uradimo to. Beba i ja smo također morale ispuniti veoma striktne kriterije - kaže Betan.

Operacija je obavljena u 24. sedmici trudnoće, a Betan je tek četvrta majka koja je u Velikoj Britaniji podvrgnuta ovakvom zahvatu u kojem su ključnu ulogu odigrali specijalisti iz univerzitetske bolnice u Londonu.

- O meni su vodili računa najbolji hirurzi iz svijeta - istakla je Betan i dodala da je operacija bila uspješna, ali i da se inače, nažalost, 80 posto trudnoća prekine kada se roditeljima saopći da je dijete oboljelo od ove bolesti.

Ona je rekla i da je spina bifida definitivno ozbiljno stanje, ali da ova dijagnoza nije smrtna kazna, već da sve bebe oboljele od ove bolesti imaju potencijal da normalno žive, piše Telagraf rs.

(Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.