16.2.2019. 18:36
0
Juan Guaido dao ultimatum vojsci
Juan Guaido, samoproglašeni predsjednik Venecuele, pozvao je vojsku da podrži promjene u zemlji i dao im rok od osam dana.

- Približava se 23. februar, gospodo iz oružanih snaga. Vrlo važan datum za naše društvo, ne samo jer imamo mogućnost da zaustavimo vanrednu situaciju, koja danas ubija i direktno i indirektno, već i da se otvore vrata za promjene u Venecueli. Imamo mogućnost, imate osam dana da stanete na stranu ustava -  izjavio je Guaido na forumu „Nacionalna naftna industrija: Strategija i perspektive“. 

Istakao je kako ključni generali i političari koji podržavaju Madura vode stalne pregovore sa opozicijom. 

Prema njegovim riječima, Venecuela ima 2.000 generala, što je „više nego što imaju sve države NATO-a zajedno“. On navodi da je baš u vojsci najveća korupcija. 

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsjednika Venecuele Nicolasa Madura. Predsjednik parlamenta Venecuele Juan Guaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države.

Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvajda i zahtijevaju od predsjednika Venecuele Nicolasa Madura, kojeg ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. 

Maduro je Guaidoa nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država". Rusija, Kina i niz drugih država podržale su Madura kao legitimnog predsjednika Venecuele, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.