19.2.2019. 17:45
1
Ruskim vojnicima se zabranjuje korištenje pametnih telefona
Ruski parlament u utorak je izglasao zakonski amandman koji vojnicima, zbog bojazni od špijunaže, zabranjuje korištenje pametnih telefona.

Ruskom vojnom osoblju također je zabranjeno stavljanje svih informacija na internet koje se tiču njihovih aktivnosti, saopćio je donji dom ruskog parlamenta. 

U saopćenju  se objašnjava da je bilo potrebno izmijeniti zakon jer vojno osoblje "je od posebnog interesa za specijalne službe stranih vlada, terorističkih i ostalih ekstremističkih organizacija", prenosi Reuters.

Uz zabranu da vojska objavljuje  informacije o sebi na internetu, uvodene je i zabrana da vojno osoblje  objavljuje informacije o bliskim rođacima, kolegama, komandi ili lokaciji vojnih jedinica. Ograničava se  i upotreba uređaja koji putem interneta distribuiraju zvuk, fotografije, videozapise i podatke o lokaciji.

Nakon ruske invazije na Krim i Donbass ruski vojnici iz desetaka vojnih jedinica objavili su fotografije na području Ukrajine. Međutim, ruska vlada izjavila je da je vojska otišla "na odmor" te da informacije sa društvenih mreža nisu dokaz agresije na Ukrajinu, podsjeća Reuters.




(FENA / Lejla Trle) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.