28.2.2019. 9:01
0
Pakistan želi jaču ulogu Sjedinjenih Država u smanjenu tenzija s Indijom
Ambasador Pakistana u Washingtonu Asad Kan zatražio je veću ulogu SAD u smanjenju tenzija između Indije i Pakistana.

"Željeli bismo da vidimo veću umiješanost SAD", rekao je Kan, prenosi Reuters.

Pred Indijom i Pakistanom,  nuklearnim silama koje su od utorka na "ratnoj nozi", sada je izazov da spriječe eskalaciju sukoba prije nego što stvari izmaknu kontroli.

Dosad je nezabilježeno da dvije zemlje koje posjeduju atomske bombe izvode zračne napade na teritoriju one druge.

Indija je u utorak izvršila zračni napad na, kako je naveo ministar Gadzzendra Sing SSehavat, "terorističke kampove" u pakistanskom dijelu Kašmira, kao odgovor na napad bombaša samoubice ranije ovog mjeseca u kojem je poginulo 40 indijskih vojnika u indijskom dijelu te inače sporne oblasti.

U ministarstvu vanjskih poslova naveli su da je pogođen "najveći kamp za obuku" terorista, u oblasti Balakot, i da je u napadu poginuo veliki broj ekstremista terorističke grupe koja je izvršila smrtonosni napad.

Pakistan je, međutim, odbacio tvrdnju da je napadnut neki teroristički kamp i najavio adekvatan odgovor, koji je i uslijedio obaranjem dva indijska aviona i zarobljavanjem dva pilota.

Pakistan smatra da se radi o postupku Indije namijenjenom "domaćoj javnosti", s obzirom da se ove godine približavaju izbori.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.