2.3.2019. 8:20
0
OPCW: U Siriji korišteno hemijsko oružje
- Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u petak je saopćila da je pronašla razumne razloge da je hlor korišten kao oružje u okrugu Douma u istočnoj Ghouti u Siriji 2018. godine.

Misija za utvrđivanje činjenica (FFM) OPCW-a objavila je konačni izvještaj o istrazi u vezi s "incidentnom navodne upotrebe otrovnih hemikalija kao oružja", koji se dogodio u aprilu prošle godine u Siriji, prenosi agencija Anadolija.

- Aktivnosti FFM-a u vezi s ovim navodima uključivale su posjete na licu mjesta kako bi se prikupili uzorci iz okoline, obavili razgovori sa svjedocima i prikupili podaci - navodi se u izvještaju i dodaje: "U vezi s navodnom upotrebom otrovnih hemikalija kao oružja u Doumi, procjena i analiza svih gore navedenih prikupljenih informacija od strane FFM-a pružaju opravdane osnove da se upotreba hemikalija kao oružja dogodila 7. aprila 2018. godine."

Izvještaj je otkrio da je toksična hemikalija sadržavala “reaktivni hlor“ i  vjerovatno i“molekularni hlor“.

OPCW je tijelo za provedbu Konvencije o hemijskom oružju, koje sa 193 države članice nadzire globalne napore da se trajno iskorijeni hemijsko oružje. OPCW je izvještaj podijelio državama potpisnicama konvencije, a proslijeđen je i Vijeću sigurnosti Ujedinjenim nacijama preko generalnog sekretara Antonija Guterresa.




(FENA / Lejla Trle) 

Sirija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.