19.3.2019. 17:16
0
Odluku Žalbenog vijeća u predmetu "Radovan Karadžić" saopćit će sudija Jensen
Nakon tri godine žalbenog postupka Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu izreći će sutra drugostepenu presudu po žalbi Tužilaštva protiv Radovana Karadžića pred Međunarodnim rezidualnim Mehanizmom za krivične sudove.

Nakon završetka žalbenog postupka, konačnu presudu Karadžiću, koji se tereti za najteže zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, trebao bi saopćiti predsjedavajući Žalbenog vijeća MMKS-a, sudija Vag Prise Jensen (Vagn Prüsse Joensen). 

Uz predsjedavajućeg Žalbenog vijeća, danskog sudiju Jensena, sastav tog vijeća čine sudije - William Hussein iz Tanzanije, José Ricardo de Prada Solaesa iz Španije, Graciela Susana Gatti iz Urugvaja i Ivo Nelson de Caires Batista Rosa iz Portugala. 

Podsjećamo, Karadžić je prvostepenom postupku, presudom od 24. marta 2016. godine, proglašen krivim i osuđen na 40 godina zatvora. 

Prvostepenom presudom Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) proglasilo je Karadžića krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine kao i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, uključujući istrebljenje, ubistva, deportacije i druga nehumana djela, kao i za teroriziranje stanovnika Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem tokom višegodišnje opsade glavnog grada BiH, te za uzimanje pripadnika tadašnjeg UNPROFOR-a za taoce. 

U istoj presudi oslobođen je nepravomoćno krivice po optužbama za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u drugih sedam općina u BiH, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.