27.3.2019. 17:52
0
New York: Nevakcinisanoj djeci zabranjeno kretanje
Okrug Rockland u New Yorku proglasio je vanredno stanje zbog epidemije morbila. Nevakcinisanoj djeci je zabranjeno da se kreću javnim prostorom nakon što su potvrđena 153 slučaja zaraženih osoba.

Svako ko prekrši ovu zabranu bit će kažnjen sa 500 američkih dolara i kaznom od šest mjeseci zatvora. Djeci koja nisu vakcinisana zabranjen je ulazak u škole, šoping-centre, restorane i bogomolje. Za sada je ova zabrana izdata na 30 dana. 

Ova odluka je donesena nakon što je rapidno povećan broj zaraženih u Washingtonu, Kaliforniji, Teksasu i Illinoisu.

Procent vakcinisane djece rapidno je pao u SAD, a roditelji kao razlog navode vjerska i filozofska uvjerenja, kao i to što smatraju da vakcina izaziva autizam. 

- Nećemo mirno sjediti dok su djeca u našoj zajednici ugrožena. Ovo je kriza javnog zdravstva i vrijeme je da upalimo alarme - rekao je Ed Day, načelnik okruga.

Najveća koncentracija oboljelih u ovom mjestu je u ultraortodoksnoj jevrejskoj zajednici, javlja "New York Times". Strahuje se da će se proširiti na područja oko Njujorka u kojima su već zabilježeni slučajevi ospica. 

U 2018. zabilježeno je više od 82.000 slučaja širom Evrope, što je tri puta više u odnosu na 2017. godine. Svjetska zdravstvena organizacija kazala je da je antivakcinalni pokret jedna od najvećih globalnih prijetnji u 2019, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.