23.12.2022. 12:22
0
Vijeće medicinskih sestara Zambije utvrdilo da ne postoji babica Elizabeth Bwalya Mwewa
Istraživanje koje sprovelo Vijeće medicinskih sestara Zambije utvrdilo je da u evidenciji ne postoji babica s imenom Elizabeth Bwalya Mwewa.

Vijest da je navodna Mwewa priznala kako je iz zabave u 12 godina zamijenila oko 5000 beba dok je radila u bolnici The University Teaching Hospital u Zambiji, prvobitno objavio tamošnji portal Zambian Observer, što su potom prenijeli i brojni drugi mediji. Nakon toga je isti taj portal objavio članak u kome se prenose rezultati istrage Vijeća medicinskih sestara Zambije. 

Osim toga, AFP navodi i da je portal Zambian Observer, fotografiju korištenu u ovom članku, upotrijebio i pet dana kasnije u vijesti o zamjeni beba, koja se zaista desila, ali u drugoj bolnici. Ova platforma je fotografiju pronašla na blogu koji je kreirala osoba po imenu Ma Sedaye. 

 

Napomena: 

Ovaj članak je izmijenjen u odnosu na prvobitnu verziju. U prvobitnoj verziji teksta navodi se da je Elizabeth Bwalya Mwewa "bivša medicinska sestra koja boluje od raka, svoje je grijehe odlučila da okaje na bolničkom krevetu", te je priznala kako je "iz zabave u 12 godina zamijenila oko 5000 beba dok je radila u bolnici The University Teaching Hospital u Zambiji". Riječ je o članku iz 2019. godine čiji su tekst tokom prethodne tri godine objavile na desetine portala u regiji. Činjenica da je Vijeće medicinskih sestara Zambije sprovelo istragu i utvrdilo da u evidenciji ne postoji babica imena Elizabeth Bwalya Mwewa. 


Opširnije možete pročitati OVDJE.

 

(Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.