17.4.2019. 15:58
0
Semjen: Požar u Notre Dameu 'tragični simbol gubljenja vrijednosti na Zapadu'
Zamjenik mađarskog premijera Zsolt Semjen tvrdi da je požar u katedrali Notre Dame "tragični simbol apokaliptičnog gubljenja vrijednosti kome svjedočimo u zapadnom svijetu".

U dijelovima intervjua koji će biti emitiran na Hir TV za nadolazeći Uskrs, Semjen je izjavio da je "francuska sekularna, anticrkvena politika također duboko odgovorna" za požar. Francuska Republika vlasnik je crkava izgrađenih prije 1905.

Semjen, koji je čelnik Hrišćansko demokratske stranke, izjavio je da će Mađarska razmotriti svoj doprinos za obnovu Notre Damea, ali je dodao kako je "realnost da je Francuska bogata zemlja, i s toga, ne bi li Macron trebao objaviti da će Francuska obnoviti Notre Dame?"

- Neka Bog da da ova tragedija bude znak koji će uzdrmati francusku naciju, ne samo o pitanju gradnje crkava, nego i po pitanju vlastitog samopoštovanja, vlastite istorije i vlastite francuske tradicije i hrišćanstva - izjavio je Semjen.

Mađarski premijer Viktor Orban tvrdi da su antiimigrantska politika njegove zemlje i stvaranje graničnih ograda, podignutih krajem 2015., pomogli u zaštiti evropske hrišćanske kulture, prenosi Associated Press.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.