20.4.2019. 10:09
0
Der Tagesspiegel: Postoji li u 21. stoljeću teritorijalna razmjena između država po etničkoj podjeli
Njemački list Der Tagesspiegel objavio je tekst u kojem se autor pita postoji li u 21. stoljeću još uvijek teritorijalna razmjena između država po etničkoj podjeli.

List napominje da s u kancelarka Angela Merkel (CDU) i francuski šef države Emmanuel Macron pozvali na sastanak šefove zemalja Zapadnog Balkanu 29. aprila u Berlin, napominjući da će se razgovar vjerojatno voditi oko jednog pitanja: postoji li još uvijek teritorijalna razmjena između država po etničkoj podjeli u 21. stoljeću? 

List podsjeća da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hashim Thaci zagovaraju takvu teritorijalnu razmjenu između svojih zemalja, dok se Merkel tome snažno protivi.
Der Tagesspiegel napominje da je 2008. godine bivša srpska pokrajina Kosovo proglasila neovisnost protiv volje Beograda. Obje zemlje još uvijek su daleko od normalizacije svojih odnosa. Prošle jeseni, Vučić i Thaci predložili su da se dosadasnji razgovori o normalizaciji između dviju zemalja promiču putem teritorijalne razmjene. Prema planu, Srbija će uzeti područja na sjeveru Kosova u kojima žive Srbi. Zauzvrat, Kosovu će se dodati uglavnom sela naseljena Albancima na jugu Srbije.

Već u to vrijeme, kada su šefovi država Srbije i Kosova dali takav prijedlog, Merkel se jasno protivila teritorijalnoj razmjeni. Postojeće granice su "nepovredive", rekla je tada kancelarka. 
List podsjeća da se Merkel boji da bi nova razgraničenja između Srbije i Kosova na drugim mjestima na Balkanu mogla izazvati opasne preraspodjele duž etničkih linija.



0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.