7.5.2019. 21:02
0
Brod na kome je umrlo stotine migranata biće izložen na Bijenalu u Veneciji
Olupina broda koji je sa migrantima potonuo 2015. godine biće izložena na Bijenalu u Veneciji, piše The Guardian.

Riječ je o jednoj od najšokantnijih tragedija na Mediteranu, u kojoj je stradalo između 700 i 1.100 ljudi.

Ribarski brod dugačak 90 stopa potonuo je u noći 18. aprila 2015. godine između Libije i italijanskog ostrva Lampedusa, nakon što se sudario sa brodom koji je došao da mu pomogne.

Preživjelo je samo 28 osoba, a migranti su uglavnom ostali zarobljeni u potpalublju.

Tuniski kapetan broda Mohammed Ali Malek proglašen je krivim za ubistvo iz nehata.

Tragedija je dovela do toga da je tadašnji italijanski premijer Mateo Renzi uporedio situaciju u kojoj su migranti pokušavali da dođu do Evrope sa ubijanjem bosanskih Muslimana u Srebrenici tokom sukoba na Balkanu.

“Prije dvadeset godina, mi i Evropa zatvorili smo oči pred zločinom u Srebrenici. Danas nije moguće ponovo zatvoriti oči i samo se sjećati tih događaja”, rekao je on tada.

Brod je doveden u Veneciju iz mornaričke baze Melilli na Siciliji, kao podsjetnik na te događaje u projektu koji je osmislio švajcarsko-islandski umjetnik Christoph Buchel.

“Živimo u tragičnom trenutku bez sjećanja. Svi gledamo vijesti, i čini nam se da je to daleko od nas- neko je poginuo na moru i mi promijenimo kanal. Fizičko prisustvo broda mogla bi pomoći da se to promijeni”, kazala je kustos broda Maria Chiara di Trapani.

Nada se da će posjetioci Bijenala “osjećati poštovanje prema brodu i gledati ga u tišini – dovoljno je samo dva minuta šutnje- slušati i razmišljati”, prenosi CDM.



(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.