2.6.2019. 21:10
0
Mike Pompeo: Spremni smo sjesti za stol s iranskim liderima!
Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je kako su Sjedinjene Američke Države voljne pregovarati s Iranom bez preduvjeta, ali da će nastaviti izvršavati pritisak na službeni Teheran.

"SAD je spreman za razgovore s Iranom, i to bez preduvjeta. Spremni smo sjesti za stol s iranskim liderima", kazao je on, prenosi Anadolija.

Pompeo je, također, rekao kako će SAD nastaviti odlučnu borbu s ciljem zaustavljanja "zlonamjerne i opasne prakse Irana".

Pompeo boravi u službenoj posjeti Švicarskoj, čija ambasada u Teheranu formalno predstavlja američke interese u Iranu.

Nove tenzije u američko-iranskim odnosima jedna su od glavnih tema Pompeovog sastanka sa šefom švicarske diplomacije Ignaziom Cassisom.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je izjavio da će SAD, ako Iran želi pregovore, prihvatiti takvu inicijativu.

On je novinarima u Bijeloj kući rekao: "Ako žele razgovarati, ja sam na raspolaganju."

Dok napetosti u odnosima Washingtona i Teherana eskaliraju, Trump tvrdi da Iran želi dogovor.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani u subotu je, pak, najavio da bi Iran mogao biti spreman na razgovore o nuklearnom sporazumu ukoliko SAD pokaže poštovanje i spremnost da se ponaša u skladu s međunarodnim pravilima, ali i naglasio da Teheran neće podlegnuti pritiscima da započne pregovore.

"Mi smo za logiku i za razgovore, ukoliko druga strana sjedi za pregovaračkim stolom s poštovanjem i ukoliko se drži međunarodnih propisa, a ne ako nam izda naređenje da pregovaramo", rekao je Rouhani.

Vrhovni iranski vjerski vođa, ajatolah Ali Khamenei, poručio je ranije da pregovori sa SAD-om ne bi donijeli ništa dobro.

U srijedu je rekao kako Iran neće pregovarati o pitanjima koja se odnose na naoružanje.

Istaknuo je da Iran ne želi kupovati nuklearno oružje, ne zbog sankcija SAD-a, nego zato što je ono zabranjeno po šerijatskom zakonu, navodi agencija.

Vrhovni iranski vođa izjavio je i 14. maja, na sastanku sa zastupnicima i dužnosnicima Vlade Irana, da je Iran odbio nastaviti pregovore sa SAD-om, prenosi Al Jazeera Balkans.

Predsjednik SAD-a pooštrio je ekonomske sankcije protiv Irana, a njegova administracija pojačava prisustvo u regiji, optužujući Iran da predstavlja prijetnju američkim trupama i interesima, nakon što je Trump prošle godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.