14.6.2019. 11:11
0
Terorist Brenton Tarrant, koji je ubio 51 vjernika tokom džuma namaza, se izjasnio da nije kriv
Brenton Tarrant, Australac optužen za ubistvo 51 osobe i ranjavanje desetaka ostalih u napadima na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu u martu, izjasnio se u petak da nije kriv tokom pojavljivanja putem video linka u višem sudu u tom gradu.

Tarrant (28) je u prošlom mjesecu optužen za terorizam, pored optužbi s kojima se već suočava za ubistvo 51 osobe i pokušaj ubistva još 40 ljudi u napadima od 15. marta na vjernike tokom džume. To će biti prvi put da će se novozelandski antiteroristički zakon koristiti na suđenju.

Navodni bijeli suprematista izjasnio se nevinim po sve 92 tačke optužbe u obraćanju putem videolinka iz zatvora u Aucklandu, više od 1.000 kilometara sjeverno od Christchurcha, gdje se drži u izolaciji u zatvoru visoke sigurnosti.

Lokalni mediji javili su da se optuženi smiješio kada se izjašnjavao o krivici, izazivajući glasno negodovanje među rodbinom i prijateljima žrtava.

Sudac Cameron Mander izjavio je da je suđenje zakazano za 4. maj naredne godine.

Omar Abdel-Ghany, čiji je otac Ahmed Gamaluddin Abdel-Ghany ubijen tokom napada na džamiju Al Noor, izjavio je za lokalni website Stuff kako se njegova porodica nada da neće morati dugo da čeka na zadovoljenje pravde, ali da razumije zakonski proces.

-Nadam se da nećemo morati čekati još jednu godinu da se ovo završi, ali postoji sudski proces koji se mora obaviti, i mi jednostavno moramo biti strpljivi - kazao je on, prenosi dpa.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.