19.6.2019. 8:38
0
U SAD-u zaplijenjeno 16 tona kokaina vrijednog milijardu dolara
Američke federalne vlasti zaplijenile su 16,5 tona kokaina vrijednog više od milijardu dolara na brodu u Philadelphiji, u jednoj od najvećih ovakvih akcija u historiji SAD-a, saopćeno je iz Ministarstva pravde.

Savezne, državne i lokalne snage sigurnosti u ponedjeljak su ušle na teretni brod MSC Gayane i pronašle kokain u sedam kontejnera.

Uhapšena su dva člana posade, Ivan Durasevic i Fonofaavae Tiasaga, saopćile su vlasti.

Obojica su rekli da su pomogli napuniti brod kokainom tokom putovanja.

- Ova količina kokaina mogla bi ubiti milione, millione ljudi - napisao je na Twitteru državni tužilac u Philadelphiji William McSwain, prenosi Al Jazeera Balkans.  

Njegov ured procjenjuje da je vrijednost kokaina više od milijardu dolara.

Brod je bio u Čileu, Peruu, Kolumbiji i Panami tokom prošlog mjeseca, objavio je Reuters.

Kompanija Mediterranean Shipping, koja je vlasnik broda, saopćila je da je svjesna incidenta te da je već ranije radila s američkim agencijama za provedbu zakona na slučajevima trgovine drogom.

Zaplijena je jedna među najvećim u američkoj historiji, pored oduzimanja 21 tone kokaina u Kaliforniji 1989. godine i 14 tona u Teksasu iste godine.

Kokain je jedna od droga koje se najviše koriste u SAD-u.

Prema američkim zvaničnicima, u SAD-u se konzumira najviše kokaina na svijetu.


(FENA/Amila Alijagić)

SADKokain
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.