19.6.2019. 22:32
1
Ruski dobrovoljac koji je ratovao u BiH optužen za ubistvo zbog rušenja malezijskog putničkog aviona
Putnički let MH17 bio je na putu od Amsterdama do Kuala Lumpura kada je oboren 17. jula 2014. godine

Ruski dobrovoljac koji je ratovao u BiH optužen za ubistvo zbog rušenja malezijskog putničkog aviona

Četvorica muškaraca optužena su za ubistvo zbog rušenja aviona "Malaysia Airlinesa" u istočnoj Ukrajini 2014. godine, prilikom čega je nastradalo svih 298 putnika i članova posade.

Holandski istražitelji optužili su trojicu Rusa - Igora Girkina, Sergeja Dubinskog i Olega Pulatova - i Ukrajinca Leonida Harčenka za umiješanost u rušenje aviona, prenosi BBC.

Inače, Girkin se 1992. godine kao dobrovoljac priključio Drugoj majevičkoj brigadi Vojske RS.

O svojim ratnim iskustvima pisao je u knjizi mjemoara. Girkin je poznat i po imenu Igor Ivanovič Strelkov.

Za četvoricu muškaraca izdati su međunarodni nalozi za hapšenje, a početak suđenja je zakazan za 9. mart 2020. godine, prenosi Avaz.


Istražitelji su poručili da će tražiti od Rusije da izruči osumnjičene koji su locirani u toj zemlji, dok se vjeruje da se državljanin Ukrajine nalazi u Ukrajini.

Putnički let MH17 bio je na putu od Amsterdama do Kuala Lumpura kada je oboren iznad istočne Ukrajine 17. jula 2014. godine.

Zajednički istraživački tim, koji predvodi Holandija, naveo je da se vjeruje da su ova četvorica osumnjičena da su transportirali raketni sistem "Buk", kojim je pogođen avion.

Tim je ranije rekao da ima "dugu listu" osoba od interesa i tražio je sve svjedoke da se jave jer se istraga nastavlja.




(Lejla Trle)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.