23.6.2019. 9:36
0
Godišnjica britanskog referenduma o izlasku iz EU: Novi premijer imat će misiju da okonča Brexit
Referendum o članstvu Ujedinjenog Kraljevstva u Evropskoj uniji održan je na današnji dan prije tri godine, 23. juna 2016. godine, a građani su na referendumu odlučili da žele razlaz sa EU.
Za Brexit je glasalo 51,9 posto Britanaca, a za ostanak u EU je bilo 48,1 posto.

Dilema o Evropskoj uniji u Velikoj Britaniji postojala je još od pridruživanja Evropskoj ekonomskoj zajednici 1973.

U skladu s prijedlogom Konzervativne partije, legalni osnov uspostavljen je u Parlamentu kroz Zakon o Referendumu o Evropskoj uniji 2015. Ovo je drugi referendum o članstvu u Evropskoj uniji; prvi je održan 1973. i za rezultat je imao 67% glasača koji su za članstvo u EU.

Referendumsko pitanje glasilo je "Da li bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo ostati članica EU ili napustiti EU?".

U godinama poslije referenduma u javnosti su se pojavile tvrdnje da su Britanci promijenili mišljenje o Brexitu, ali je Parlament odlučio da je razlaz definitivan. 

Prvi čovjek britanske vlade u vrijeme referenduma bio je David Cameron, koji je po objavljivanju rezultata podnio ostavku, poručivši da novi premijer treba voditi pregovore o izlasku iz EU. 

Pregovore je povela Cameronova nasljednica Theresa May, ali je i ona platila političku cijenu Brexita. Nakon nekoliko propalih pokušaja da osigura sporazumni razlaz sa EU, koje je redom odbijao britanski parlament, May je u maju ove godine odlučila napustiti premijersku poziciju. 

Rok konačnog razlaza prolongiran je nekoliko puta, sada je on zvanično do oktobra, a završnu fazu Brexita predvodit će novi britanski premijer. 

Izbor premijera Ujedinjenog Kraljevstva je u toku, a nekoliko kandidata bori se za tu poziciju. 

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.