18.7.2019. 13:58
0
Nakon kratkog spoja ruska nuklearna centrala Kalinjin zaustavila tri reaktora
Ruska nuklearna centrala Kalinjin, koja se nalazi sjeverozapadno od Moskve, zaustavila je u četvrtak ujutro tri od četiri svoja reaktora nakon kratkog spoja na transformatoru, no nivo radijacije ostaje normalan, objavila je podružnica državne nuklearne korporacije Rosatom.

Incident se dogodio u nuklearnoj centrali u ruskoj regiji Tver, oko 350 km udaljenoj od glasnog grada Rusije.

"Nivo radijacije u elektrani i okolnom području ostao je nepromijenjen i u skladu s normalnim nivoom", navodi se u saopćenju u kojem se objašnjava kako došlo do gašenja zbog kvara na transformatoru i prestanka napajanja električnom energijom. 

Agencija Ria Novosti prenijela je izjavu jednog dužnosnika koji je rekao da je u toku utvrđivanje uzroka kvara. On je dodao kako će tokom dana biti ponovno pokrenut reaktor 4, dok će reaktori 1 i 2 ostati zaustavljeni do pronalaska uzroka kvara.



(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.